Fakta

Info om Guldhamster

Guldhamstern har en medellivslängd på 2-3 år

De blir könsmogna mellan 4-5 veckor

Kull storleken brukar vara mellan 6-10 st men de kan också bli färre och fler.

Guldhamstern är ett Solitärt djur det vill säga att de är ensamlevande djur, den enda gången som de träffas är vid parning.

Så vill man ha två Guld hamstrar måste man ha en bur per djur. Guldhamstern slåss till döden om man låter de bo tillsammans som vuxna.

Guldhamstern är ett nattaktivt djur, men de går att vänja den med att vara vaken när man vill hålla på med den.

När man ska placera buren är de bra att tänka på att hamstern får lagom med dagsljus och inte står dragit de kan lätt bli förkylda då, de uppskattar också en lugnare plats när de sover på dagen.

Hane eller hona.

Om man ska ha en hamster till enbart sällskap brukar man rekommendera en hane. De sägs vara lugnare än honor och de bruntar inte var 4:e dag, då slipper man den fräna brunstlukten. Men detta är också individuellt efter som de också har olika personligheter. Hanarna brukat också vara mindre än honorna. Om man vill ha en långhårig hamster så ska man tänka på att hanarna får mycket mera päls än honorna. Honorna får oftast bara som tofsar på rumpan.

Vilket kön man väljer är en smaksak, båda kan bli exakt lika handtama.

Tänderna

En hamsters tänder växer hela livet och de är därför viktigt att de har saker att gnaga på i buren. Är hamsterns tänder vita så betyder de oftast att de lider av näringsbrist.

Bur

De finns olika burar att välja mellan.

Duna bur

Finns i flera olika färger och storlekar, Jag rekommenderar multi eller Maxi duna om man vill ha en dunabur. Fördelen med denna bur är att den har galler i taket och resten är gjord av plast så inget botten strö hamnar utanför buren. Den enda nackdelen med detta är att hamster kan börja gnaga vid hålet för vattenflaskan om man inte har en flaska där. Därför är de bra att sätta för de hålet och hänga flaskan i gallertaket på buren.

Akvarium/terrarium

Den största fördelen med dessa är att man kan hitta de för en billig peng och man ser hamstern mycket bra när den är ute och leker. Nackdelen är att de är tunga och klumpiga och svårare att rengöra bra, vissa hamstrar känner sig inte trygga när man ser rakt in och då kan de vara bra att täcka för en del av de.

Lådor

En bra bur som många inte tänker på är Lådor, en låda som rekommenderas är Ikeas samlarlåda på 130 liter. De är billiga och köpa och vill man finns de en ställning att köpa och ha den i. lock kan man köpa till men då bör man dock klippa ut ett hål i den och sätta när över eller så gör man ett eget lock så de får tillräckligt med syre. De är lätta att rengöra och man för inget botten strö utanför buren.

  

Gallerburar

Finns i många storlekar och former. Vill man ha en galler bur ska man helst gärna välja en låg då hamster oftast klättrar upp och släpper när den är högst upp, då kan de skada sig. Vissa hamstern kan också börja gnaga på gallret och de är inte så roligt att lyssna på när man ska sova.

Jag rekommenderar inte galler burar då de lätt kan skada sig, de kan fasta med benen mellan gallen och bryta dem.

Välkommen

Välkommen till Lumikkis hamsteruppfödning

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)